شیراز، خیابان هفت تیر، ابتدای خیابان معدل شرقی، کوچه 5
اگر دیابت دارید، بدن شما قادر به پردازش و استفاده صحیح از گلوکز (قند) موجود در غذایی که می خورید نیست. دیابت زمانی اتفاق می افتد که بدن شما قادر به جذب قند (گلوکز) به سلولهای خود و استفاده از آن برای تأمین انرژی نیست. این امر باعث ایجاد قند اضافی در جریان خون شما میشود.انواع مختلفی از دیابت وجود دارد که هر کدام دلایل متفاوتی دارند، اما همه آنها در مشکل مشترک وجود گلوکز بیش از حد در جریان خون مشترک هستند. دیابت کنترل نشده میتواند منجر به عواقب جدی شود و باعث آسیب به طیف وسیعی از اندامها و بافتهای بدن شما از جمله قلب، کلیهها، چشمها و اعصاب شود. درمانها شامل استفاده از داروها و یا انسولین است. با اتخاذ یک سبک زندگی سالم میتوان از برخی انواع دیابت پیشگیری کرد.
فرآیند هضم شامل تجزیه غذایی که میخورید به منابع مختلف مواد مغذی مختلف است. وقتی کربوهیدرات میخورید (مثلاً نان، برنج، ماکارونی)، بدن شما آن را به قند (گلوکز) تجزیه میکند. وقتی گلوکز در جریان خون شما در گردش است، به کمک نیاز دارد تا به مقصد نهایی خود در جایی که مورد استفاده قرار میگیرد، یعنی داخل سلولهای بدن شما برسد، این کمک انسولین است. انسولین هورمونی است که توسط پانکراس، اندامی که در پشت معده قرار دارد، ساخته میشود. پانکراس شما انسولین را در جریان خون شما آزاد میکند. انسولین به عنوان “کلید” عمل میکند که قفل “در” دیواره سلولی را باز میکند و به گلوکز اجازه میدهد تا وارد سلولهای بدن شما شود. گلوکز “سوخت” یا انرژی مورد نیاز بافتها و اندامها را برای عملکرد مناسب فراهم میکند.
- پانکراس انسولین کافی تولید نمیکند.
یا
- لوزالمعده انسولین تولید می کند، اما سلول های بدن به آن پاسخ نمی دهند و نمی توانند آن طور که باید از آن استفاده کنند. اگر گلوکز نتواند به سلول های بدن برسد، در جریان خون باقی می ماند و سطح گلوکز در خون افزایش می یابد.
انواع مختلف دیابت چیست؟
این یک بیماری خود ایمنی است، به این معنی که بدن شما به خودش حمله می کند. در این حالت سلول های تولید کننده انسولین در پانکراس از بین می روند. تا ۱۰ درصد از افراد مبتلا به دیابت، دیابت نوع ۱ دارند. معمولاً در کودکان و بزرگسالان جوان تشخیص داده میشود اما میتواند در هر سنی ایجاد شود. افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ باید روزانه انسولین مصرف کنند. به همین دلیل به آن دیابت وابسته به انسولین نیز می گویند.
این شایعترین نوع دیابت است. تا ۹۵ درصد از افراد مبتلا به دیابت، دیابت نوع ۲ دارند. در این نوع، بدن یا انسولین کافی تولید نمیکند یا سلولهای بدن شما به طور معمول به انسولین پاسخ نمیدهند. معمولاً در افراد میانسال و مسن ایجاد میشود. نام های رایج دیگر برای نوع ۲ شامل دیابت بزرگسالان و دیابت مقاوم به انسولین است.
این نوع مرحله قبل از دیابت نوع ۲ است. سطح گلوکز خون شما بالاتر از حد طبیعی است، اما آنقدر بالا نیست که به طور رسمی دیابت نوع ۲ تشخیص داده شود.
این نوع در برخی از زنان در دوران بارداری ایجاد میشود و معمولاً بعد از بارداری از بین میرود. با این حال، اگر دیابت بارداری دارید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع ۲ در مراحل بعدی زندگی قرار دارید.
اینها اشکال ارثی نادر دیابت هستند که تا ۴ درصد از کل موارد را تشکیل میدهند. به عنوان مثال میتوان به دیابت نوزادی و دیابت با شروع بلوغ در جوانان اشاره کرد.
این نوع دیابت مخصوص افراد مبتلا به این بیماری است.
نمونه هایی از این نوع عبارتند از: پس از پیوند عضو، پس از درمان HIV/AIDS، یا با استروئید گلوکوکورتیکوئیدی.
یک بیماری نادر که باعث می شود کلیه ها ادرار زیادی تولید کنند.
عواملی که خطر ابتلا را افزایش میدهند بسته به نوع دیابتی که در نهایت به آن مبتلا میشوید متفاوت است.
- داشتن سابقه خانوادگی (والدین یا خواهر و برادر) دیابت نوع ۱
- آسیب به پانکراس (مانند عفونت، تومور، جراحی یا تصادف)
- وجود اتوآنتی بادیها (آنتی بادیهایی که به اشتباه به بافتها یا اندامهای بدن خود حمله میکنند)
- استرس فیزیکی (مانند جراحی یا بیماری)
- قرار گرفتن در معرض بیماریهای ناشی از ویروسها
- سابقه خانوادگی (والدین یا خواهر و برادر) پیش دیابت یا دیابت نوع ۲
- اضافه وزن داشتن
- داشتن فشار خون بالا
- داشتن کلسترول HDL پایین (کلسترول “خوب”) و سطح تری گلیسیرید بالا
- عدم تحرک بدنی
- داشتن ۴۵ سال یا بیشتر
- ابتلا به دیابت بارداری یا به دنیا آوردن نوزادی با وزن بیش از ۹
- ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک
- داشتن سابقه بیماری قلبی یا سکته مغزی
- سیگاری بودن
- داشتن بالای ۲۵ سال سن
- داشتن اضافه وزن قبل از بارداری
- سابقه خانوادگی (والدین یا خواهر و برادر) پیش دیابت یا دیابت نوع ۲
- افزایش تشنگی
- احساس ضعف و خستگی
- تاری دید
- بی حسی یا گزگز در دست یا پا
- زخمها یا بریدگیهایی که به کندی بهبود مییابند
- کاهش وزن بدون برنامه ریزی
- تکرر ادرار
- عفونتهای مکرر بدون دلیل
- دهان خشک
- در زنان: پوست خشک و خارش پوستی و عفونتهای قارچی مکرر یا عفونتهای مجاری ادراری
- در مردان: کاهش میل جنسی، اختلال نعوظ، کاهش قدرت عضلانی
طی چند هفته یا چند ماه و بیشتر در سنین جوانی ایجاد میشود. این علائم شامل تهوع، استفراغ یا درد معده و عفونتهای قارچی یا عفونتهای دستگاه ادراری است.
در همه گروههای سنی در حال افزایش است، طی چندین سال به کندی ایجاد میشود و ممکن است شما اصلاً علائمی نداشته باشید یا متوجه آن نشوید.
معمولاً بدون علامت است و متخصص زنان و زایمان بین هفتههای ۲۴ تا ۲۸ بارداری دستور آزمایش می دهد.
اگر سطح گلوکز خون شما برای مدت طولانی بالا بماند، بافتها و اندامهای بدن شما میتوانند آسیب جدی ببینند. برخی از عوارض در طول زمان میتواند تهدید کننده زندگی باشد.
- عفونتهای پوستی
- اختلال در نعوظ
- از دست دادن شنوایی
- افسردگی
- زوال عقل
- مشکلات دندانی
- مشکلات قلبی عروقی از جمله بیماری عروق کرونر، درد قفسه سینه، حمله قلبی، سکته مغزی، فشار خون بالا، کلسترول بالا، آترواسکلروز (تنگی عروق)
- نوروپاتی (آسیب عصبی) که باعث بی حسی و سوزن سوزن شدن میشود که از انگشتان پا یا انگشتان شروع میشود و سپس گسترش مییابد
- نفروپاتی (آسیب کلیه) که میتواند منجر به نارسایی کلیه یا نیاز به دیالیز یا پیوند شود
- رتینوپاتی (آسیب چشم) که میتواند منجر به نابینایی شود و شامل آب مروارید و گلوکوم است
- آسیب پا از جمله آسیب عصبی، جریان خون ضعیف و بهبود ضعیف بریدگیها و زخمها
- در مادر: پره اکلامپسی (فشار خون بالا، پروتئین اضافی در ادرار، تورم ساق/پا)، خطر ابتلا به دیابت بارداری در بارداریهای بعدی و خطر ابتلا به دیابت در مراحل بعدی زندگی.
- در نوزادان: وزن بالاتر از حد طبیعی هنگام تولد، قند خون پایین (هیپوگلیسمی)، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در طول زمان و مرگ در مدت کوتاهی پس از تولد.
قند خون رندوم ( BS )
سالم : پایینتر از 200
پیش دیابتیک : –
دیابتیک : 200 یا بیشتر
قند خون ناشتا (FBS )
سالم : زیر 100
پیش دیابتیک : بین 100 تا 125
دیابتیک : 126 یا بیشتر
قند دو ساعت بعد از صبحانه ( 2Hpp )
سالم : زیر 140
پیش دیابتیک : بین 140 تا 199
دیابتیک : 200 یا بیشتر
تست تحمل گلوکز ( GTT )
سالم : قند(ناشتا): زیر 106 قند دو ساعته: زیر 140
پیش دیابتیک : قند(ناشتا): بین 106 تا 126 قنددوساعته: 142 تا 196
دیابتیک : قند اول (ناشتا): بیشتر از 126 قند دو ساعته : بیشتر از 196
اگر علائم یا عوامل خطر ابتلا به دیابت را دارید، باید آزمایش دهید. هرچه دیابت زودتر تشخیص داده شود، می توان درمان سریعتر را شروع کرد و عوارض را کاهش داد یا از آن پیشگیری کرد.
اگر آزمایش خون نشان داد که شما مبتلا به پیش دیابت هستید، شما و پزشکتان میتوانید برای ایجاد تغییراتی در سبک زندگی (مانند کاهش وزن، ورزش، و رژیم غذایی سالم) برای پیشگیری یا به تاخیر انداختن دیابت نوع ۲ با یکدیگر همکاری کنید.
آزمایش دیابت نوع ۱: اولویت آزمایش در کودکان و بزرگسالان جوانی که سابقه خانوادگی دیابت دارند. با احتمال کمتری، افراد مسن نیز ممکن است به دیابت نوع ۱ مبتلا شوند. بنابراین، آزمایش در بزرگسالانی که به بیمارستان مراجعه میکنند و مشخص میشود که مبتلا به کتواسیدوز دیابتی هستند، مهم است. (کتواسیدوز یک عارضه خطرناک است که میتواند در افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ رخ دهد.)
آزمایش دیابت نوع ۲: بزرگسالان ۴۵ ساله یا بالاتر، افراد بین ۱۹ تا ۴۴ ساله که دارای اضافه وزن هستند و دارای یک یا چند عامل خطر هستند، زنانی که دیابت بارداری داشتهاند، کودکان بین ۱۰ تا ۱۸ ساله که دارای اضافه وزن هستند و حداقل دو ریسک فاکتور دیابت نوع ۲ را دارند، باید آزمایش بدهند.
دیابت بارداری: همه زنان باردار بین هفتههای ۲۴ تا ۲۸ بارداری باید آزمایش دهند. اگر عوامل خطر دیگری برای دیابت بارداری دارید، ممکن است پزشک زنان و زایمان شما را زودتر آزمایش کند.
اگر کودک یا بزرگسالی دچار دیابت شیرین یا علائم اولیه این بیماری بود حتماً باید سبک زندگیاش تغییر کند. فعالیتهای ورزشی و تغذیه سالم در اولویت قرار بگیرند و در خصوص کنترل قند خون مرتباً با پزشک متخصص در ارتباط باشد. برای پیشگیری از دیابت میتوان از روشهای زیر استفاده کرد.
از پرخوری پرهیز کنید. زمانی که به مقدار زیاد غذا مصرف میکنید میزان بالایی کالری جذب بدن میشود. بدن با توجه به نیاز خود مقداری از کالری را میسوزاند اما مازاد آن را بهصورت چربی در ناحیه شکم ذخیره میکند. چاقی و چربی شکمی یکی از مهمترین دلایل ابتلا به این بیماری است.
بالا بودن این دو عامل تأثیر زیادی در بروز اختلالات متابولیسمی و افزایش قند خون دارد. با ورزش کردن و مصرف مواد غذایی مناسب مانع از بروز پرفشاری خون و کلسترول شوید.
استرس با افزایش دادن سطح هورمون کورتیزول در خون، منجر به مقاوم شدن تدریجی سلولهای بدن و بالا رفتن سطح قند خون میشود. با یادگیری مهارتهای کنترل استرس و افزایش دادن سلامت روحی و روانی خود، به تعادل هورمونی بدن کمک کنید.
ورزش و دیابت ارتباط معناداری با هم دارند. به کمک مربی، یک برنامه ورزشی هوازی و استقامتی برای خود تنظیم کنید و به آن پایبند باشید. ورزش تأثیر چشمگیری در سوزاندن چربی ذخیره شدن در بدن دارد. علاوه بر این، ورزش در کاهش قند خون و کلسترول نقش بزرگی ایفا میکند.
اگر احساس میکنید مبتلا به این بیماری شدهاید یا اینکه علائم مرتبط با این بیماری را دارید و یا بیمار هستید و نیاز به خدمات درمانی، پرستاری و آزمایشگاهی دارید، میتوانید با مراجعه به مطب پزشک یا آزمایشگاه آریانا، خدمات درمانی و آزمایشگاهی موردنظرتان را دریافت کنید. آزمایشگاه فوق تخصصی آریانا تمام خدمات مرتبط با دیابت، آزمایش قند خون و آزمایش دیابت بارداری رابه شما ارائه خواهد کرد. آزمایشگاه فوق تخصصی آریانا با بهره مندی از کادر مجرب و متخصص و همچنین برخورداری از به روز ترین تجهیزات آزمایشگاهی جهت حفظ سلامتی و رفاه حال بیماران عزیز این امکان را فراهم کرده تا نمونه گیری جهت انجام بیشتر آزمایش ها از جمله آزمایش قند خون با رعایت تمام پروتکل های بهداشتی انجام شود.
<< سلامتی خود را با آزمایشگاه آریانا تضمین کنید >>
<< Secure your health with Aryana Lab >>