شیراز، خیابان هفت تیر، ابتدای خیابان معدل شرقی، کوچه 5

هپاتیت B

بیماری هپاتیت عفونت کبدی است و انواع مختلفی دارد. از هپاتیت B به‌عنوان یک عفونت جدی کبدی یاد می‌شود که می‌تواند زندگی فرد را به‌طور جدی با خطر مواجه سازد. این بیماری توسط ویروس B (HBV) ایجاد می‌شود. این بیماری می‌تواند منجر به سیروز کبدی، سرطان کبد و در نهایت مرگ شود. هپاتیت B به دو صورت حاد  و مزمن بروز می‌کند.

انواع هپاتیت B
دو نوع عفونت هپاتیت B وجود دارد. در ادامه به معرفی این دو نوع می‌پردازیم.

هپاتیت B حاد
در نوع حاد هپاتیت ب  فرد در اوایل بیماری قرار دارد و به تازگی به این بیماری مبتلاشده است. با تشخیص به‌موقع هپاتیت حاد می‌توان از هر ۵ نفر مبتلا به هپاتیت حاد، ۴ نفر را به طور کامل درمان کرد. این نوع هپاتیت به‌صورت کوتاه‌مدت فرد را درگیر خواهد کرد. افرادی که به هپاتیت حاد B مبتلا می‌شوند ممکن است نشانه‌های بیماری را تجربه نکنند این در حالی است که برخی بیماران در کنار علائم شایع هپاتیت با علائمی شبیه سرماخوردگی نیز مواجه خواهند شد. گاهی اوقات شدت بیماری به حدی است که برای درمان لازم است فرد بستری شود.

هپاتیت B مزمن
اگر هپاتیت B بیشتر از شش ماه طول بکشد و تحت درمان قرار نگیرد، بیماری وارد فاز مزمن می‌شود (مزمن به معنای طولانی مدت است). هپاتیت B مزمن معمولا عوارض متعددی نظیر التهاب و آسیب کبدی به دنبال دارد. این بیماری به‌شدت سلامتی کبد شما را تحت تأثیر قرار می‌دهد و می‌تواند منجر به آسیب‌های جدی و حتی مرگ شود. با درمان به موقع هپاتیت می‌توان از پیامدهای ابتلا به هپاتیت مزمن پیشگیری کرد. به‌ طور متوسط تخمین زده می‌شود این افراد می‌توانند تا سن ۷۰ سالگی برسند. حدود ۱۵ تا ۴۰ درصد افرادی که به این ویروس مبتلا هستند به دلیل بروز ناراحتی‌های شدید کبدی زندگی خود را از دست می‌دهند. یکی از سؤالات رایجی که در مورد ویروس (HBV)  پرسیده می‌شود این است که آیا ویروس منجر به تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود؟ باید گفت که این بیماری سیستم دفاعی بدن را مورد هدف قرار نمی‌دهد.

علائم هپاتیت B چیست؟
علائم هپاتیت ب شناخته‌شده است. با این حال همه افراد به‌طور یکسان آن را تجربه نخواهند کرد. شدت و نوع نشانه‌های بیماری می‌تواند از فردی تا فرد دیگر متفاوت باشد. از رایج‌ترین علائم این بیماری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- درد عضلات یا مفاصل

- دل‌درد

- از دست دادن اشتها

- اسهال

- احساس خستگی بی‌دلیل

- یبوست

- داشتن پوست یا چشم زرد

- ناراحتی و مشکلات معده

- ادرار قهوه‌ای     

- تب خفیف

اختلالات خواب یکی از مشکلاتی است که مبتلایان هپاتیت ب تجربه می‌کنند، به همین دلیل توصیه می‌شود تا بیماران خواب و استراحت کافی داشته باشند. برای مثال دوش آب گرم قبل از خواب می‌تواند منجر به خوابی آرام و راحت شود. همچنین این بیماران باید مصرف نوشیدنی‌های الکلی را کنار بگذارند.

تشخیص هپاتیت B چگونه است؟
مطمئن‌ترین راه برای تشخیص هپاتیت، انجام آزمایش خون است. در کنار آن از سایر روش‌های پزشکی مانند سونوگرافی شکم و بیوپسی یا بافت برداری نیز استفاده خواهد شد. در آزمایش هپاتیت چگونگی واکنش سیستم ایمنی بدن به ویروس مورد بررسی قرار می‌گیرد. با استفاده از سونوگرافی هم کبد از نظر اندازه، شکل و نحوه جریان خون مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

همچنین آنزیم‌های کبدی نیز برای تشخیص هپاتیت ب مورد آزمایش قرار می‌گیرند. بررسی بالا بودن ALT در آزمایش خون به عنوان یکی از آنزیم‌های کبدی، توسط پزشک صورت می‌گیرد. بهتر است بدانید که بروز علائم کبد چرب در زنان یا مردان می‌تواند در بالا رفتن آنزیم‌های کبدی نیز تاثیرگذار باشد. شما می‌توانید آزمایش کبد چرب را با استفاده از خدمات هومکا انجام دهید.

همچنین اگر رابطه جنسی پرخطر را تجربه کرده‌اید، توصیه می‌شود آزمایش بیماری‌ های مقاربتی را انجام دهید. شایع‌ترین بیماری‌های جنسی قابل تشخیص از طریق آزمایش خون شامل انواع هپاتیت، ایدز، سیفلیس و  ویروس تبخال تناسلی است.

در تشخیص هپاتیت به کمک بیوپسی نمونه‌ای از بافت کبد گرفته می‌شود و برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده می‌شود. از این شیوه به‌عنوان یکی از دقیق‌ترین تکنیک‌های تشخیص ناراحتی‌های کبدی یاد می‌شود. برای این آزمایش لازم است بیمار باید حداقل به مدت شش ساعت از خوردن و آشامیدن خودداری نماید. برای انجام بیوپسی کبد احتمالاً بیمار یک روز در بیمارستان بستری خواهد شد.

اگر قصد دارید سونوگرافی کبد انجام دهید، پیشنهاد می‌شود در روز قبل، از خوردن غذاهای چرب خودداری کنید. بسیاری از پزشکان از بیمار درخواست می‌کنند تا مدت‌زمان ناشتایی را رعایت کنند. بااین‌حال ممکن است سونوگرافی کبد بدون ناشتایی نیز انجام شود. به همین دلیل لازم است در این زمینه با پزشک معالج مشورت داشته باشید. سونوگرافی کبد نیازی به بستری نداشته و در همان روز می‌توانید به منزل مراجعه نمایید.

هپاتیت از چه طریقی منتقل می‌شود؟
ویروس هپاتیت B از طریق خون و مایع منی منتقل می‌شود. مهم‌ترین روش‌های انتقال ویروس HBV بعبارت‌اند از:


تماس مستقیم با خون و فرآورده‌های خونی آلوده

انتقال بیماری از مادر مبتلا به هپاتیت به نوزاد در دوران بارداری و یا زایمان

استفاده از سوزن و سرنگ مشترک

داشتن رابطه جنسی با افراد آلوده به بیماری

انتقال از طریق پیوند اعضا

تجهیزات پزشکی و دندان‌پزشکی غیراستریل

پیرسینگ (سوراخ کردن بدن)، تاتو (خالکوبی)، طب سوزنی و حتی وسایل کاشت ناخن از دیگر راه‌های بالقوه انتقال ویروس هپاتیت هستند. علاوه‌بر این، استفاده مشترک از وسایلی مانند تیغ، مسواک، ناخن‌گیر، گوشواره افراد را در معرض ابتلا به عفونت قرار می‌دهد. این بیماری از طریق توالت فرنگی، دستگیره در، عطسه، سرفه، در آغوش گرفتن یا خوردن غذا با فردی که به هپاتیت B مبتلا است منتقل نمی‌شود.

چه کسانی در معرض ابتلا به هپاتیت B قرار دارند؟
ریسک ابتلا به این بیماری در افراد زیر بیشتر است:


 افرادی که در زمینه پزشکی فعالیت دارند

 مردان هم‌جنس‌گرا

 کسانی که به دلایل بیماری‌های دیگر از داروهای تزریقی استفاده می‌کنند

 افرادی که رفتارهای پرخطر جنسی داشته و شریک جنسی‌های متعددی دارند

 کسانی که به بیماری مزمن کبدی مبتلا هستند

 مبتلایان به بیماری‌های کلیوی

 افراد بالای ۶۰ سال بوده و مبتلا به دیابت هستند

 افرادی که به کشورهایی سفر می‌کنند که شیوع بیماری در آنجا زیاد است


 راه‌های پیشگیری از هپاتیت B
بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا به هپاتیت ب، واکسیناسیون است. بیش از یک میلیارد دوز واکسن هپاتیت B در سراسر جهان تزریق شده و این واکسن برای محافظت از نوزادان، کودکان و بزرگسالان در برابر هپاتیت B بسیار ایمن و موثر بوده است. اعضای خانواده و افرادی که با فرد مبتلا به هپاتیت ب زندگی می‌کنند باید از نظر ابتلا به بیماری و همچنین میزان سطح آنتی‌بادی ضدویروسی آزمایش شوند.

در صورتی که سطح آنتی‌بادی ضدویروسی ناشی از واکسن در سطح مطلوبی قرار نداشته باشد دوز تقویت کننده واکس هپاتیت ب تزریق می‌شود. علاوه بر واکسیناسیون، راه‌های ساده اما مهم دیگری نیز برای پیشگیری از ابتلا به هپاتیت B وجود دارد:


در صورتی‌که دست یا بدن به خون آغشته شد سریع دست‌ و بدن خود را به طور کامل با آب و صابون بشویید

از روابط جنسی پرخطر پرهیز کنید

از تماس مستقیم با خون و ترشحات بدن خودداری کنید

قطرات خون بر روی سطوح را با محلول ضدعفونی کننده مخصوص سطوح پاک کنید

در صورتی‌که در دست و پا بریدگی وجود دارد به خوبی آن را با پانسمان زخم بپوشانید

از استفاده مشترک از لوازم شخصی مانند تیغ، ناخن‌گیر، مسواک و گوشواره و انگشتر خودداری کنید

نوار بهداشتی و تامپون را پس از استفاده، در کیسه‌های پلاستیکی دور بریزید

از استفاده از سرنگ‌های مشترک خودداری کنید

اطمینان حاصل کنید که در سوراخ کردن گوش یا بدن، تاتو و طب سوزنی از سوزن‌های استریل استفاده می‌شود

در صورت ابتلا به این بیماری باید سعی کنید از ابتلا بیماری‌های دیگر پیش‌گیری کنید


چه کسانی باید واکسن هپاتیت B بزنند؟
برای در امان ماندن از هپاتیت B واکسن بهترین راه پیشگیری است. این واکسن در طی سه مرحله به متقاضیان تزریق خواهد شد. برای همه نوزادان در بدو تولد تزریق واکسین هپاتیت ضروری است. همچنین افراد زیر ۱۸ سال که تاکنون واکسینه نشده‌اند نیز باید این واکسن را دریافت کنند. گروه‌های دیگری که بایستی حتماً واکسینه شوند، افرادی هستند که بیشتر در معرض ابتلا به هپاتیت قرار دارند:

- افرادی که مبتلا به بیماری‌های مزمن کبدی، بیماری کلیوی و یا مبتلا به HIV/AIDS هستند

- مسافران که به مناطقی از جهان سفر می‌کنند که شیوع HBV در آنجا بالاست

- معتادان تزریقی

- افرادی که روابط پرخطر جنسی را تجربه می‌کنند

- بزرگسالان مبتلا به دیابت

- فردی که همسر یا حداقل یکی از افراد خانواده به این بیماری مبتلا است

- مردان هم‌جنس‌گرا

علاوه بر موارد بالا، افرادی که بواسطه شغل خود از جمله پزشکان، پرستاران و کادر آزمایشگاه که در معرض خون و ترشحات بدن هستند از گروه‌هایی به شمار می‌آیند که نیاز بالایی به تزریق واکسن هپاتیت دارند.

آزمایشگاه فوق تخصصی آریانا با بهره مندی از کادر مجرب و متخصص و همچنین برخورداری از به روز ترین تجهیزات آزمایشگاهی جهت حفظ سلامتی و رفاه حال بیماران عزیز این امکان را فراهم کرده تا نمونه گیری جهت انجام بیشتر آزمایش ها از جمله آزمایش های هپاتیت با رعایت تمام پروتکل های بهداشتی انجام شود.

<< سلامتی خود را با آزمایشگاه آریانا تضمین کنید >>

<< Secure your health with Aryana Lab >> 

تمام حقوق این وبسایت متعلق به آزمایشگاه آریانا است.

طراحی و برنامه‌نویسی: آدرین ارتباط