شیراز، خیابان هفت تیر، ابتدای خیابان معدل شرقی، کوچه 5
هپاتیت C یک عفونت ویروسی است که باعث التهاب و آسیب کبد میشود. التهاب به شرایطی میگویند که بر اثر عوامل مخرب، بافتهای بدن دچار آسیب و نقص عملکرد شوند و اگر بلندمدت باشد ممکن است به اندامها آسیب برساند. ویروس هپاتیت C با ورود به بدن به سلولهای کبد حمله کرده و در آنجا تکثیر میشود. این ویروس در صورت حذف نشدن در کبد، وارد گردش خون شده و میتواند از فردی به فرد دیگر از راه خونی منتقل گردد. اگرچه تاکنون واکسنی برای پیشگیری از ابتلا به هپاتیت C ساخته نشده است اما میتوانید با رعایت بعضی نکات بهداشتی از خود در برابر ابتلا به بیماری محافظت نمائید. خوشبختانه درمان هپاتیت C با داروهای تجویزشده در بیشتر موارد موفقیتآمیز است و سبب بهبودی کامل میشود. هپاتیت سی شامل دو نوع مزمن و حاد است.
هپاتیت C حاد
بیماری هپاتیت سی حاد یک عفونت کوتاهمدت است که علائم آن ممکن است تا ۶ ماه ادامه داشته باشد. گاهی سیستم ایمنی قادر است ویروس را بهطور کامل از بدن حذف کند.
هپاتیت سی مزمن یک عفونت طولانیمدت است و زمانی رخ میدهد که بدن قادر نیست ویروس واردشده به کبد را بهطور کامل از بین ببرد. حدود ۷۵ تا ۸۵ درصد از افراد مبتلا به هپاتیت C حاد وارد مرحله مزمن هپاتیت میشوند. البته میتوان با تشخیص بهموقع و شروع روند درمان از آسیب به کبد جلوگیری کرد.
در ایالاتمتحده هپاتیت C شایعترین عفونت ویروسی منتقله از راه خون است بهطوریکه محققان تخمین میزنند که حدود ۲٫۷ تا ۳٫۹ میلیون نفر در ایالاتمتحده به هپاتیت سی مزمن مبتلا هستند. از سال ۲۰۰۶ تاکنون شمار افراد مبتلا به هپاتیت C بهویژه در افراد زیر ۳۰ سال که مصرفکننده مواد مخدر تزریقی هستند در حال افزایش بوده است. البته برنامه غربالگری و شروع بهموقع درمان موجب شده که افراد بیشتری از عوارض کبدی هپاتیت در امان بمانند. اگر روند تشخیص و درمان به همین گونه پیش برود تخمین زده میشود که در سال ۲۰۳۶ هپاتیت سی بسیار کمتر از آمار حال حاضر گردد.
افراد زیر بیشتر از سایرین در خطر ابتلا به هپاتیت C قرار دارند:
- معتادان تزریقی
- افرادی که قبل از سال ۱۹۹۲ تزریق خون و یا پیوند عضو داشتهاند
- کسانی که تحت دیالیز کلیه هستند
- اشخاصی که در محل کار با سرنگ و سر سوزنهای آلوده تماس دارند
- افرادی که خالکوبی یا تتو داشتهاند
- زندانیان و یا شغلهای مرتبط با زندان
- تولد نوزاد از مادری مبتلا به هپاتیت سی
- افراد مبتلا به HIV
- افرادی که دارای رفتارهای پرخطر جنسی هستند
اکثر افراد آلوده به هپاتیت C هیچ علامتی ندارند. در برخی افراد مبتلا به عفونت حاد هپاتیت سی ممکن است طی ۱ تا ۳ ماه پس از قرار گرفتن در معرض ویروس طیفی از علائم بروز کند، ازجمله:
- ادرار غلیظ و تیرهرنگ
- احساس ضعف و خستگی
- تب
- تغییر رنگ مدفوع
- درد مفاصل
- کاهش اشتها
- تهوع و استفراغ
- درد شکم
- زرد شدن پوست و چشمها (یرقان)
اگر فردی به هپاتیت C مزمن مبتلا باشد، بهاحتمالزیاد تا زمانی که عملکرد کبد دچار اختلال نشود هیچ علامتی نخواهد داشت و ممکن است چندین سال نیز طول بکشد. به همین دلیل، غربالگری هپاتیت سی حتی اگر هیچگونه علامتی ندارید، حائز اهمیت است.
ویروس هپاتیت C عامل بیماری هپاتیت سی است و از طریق خون فرد آلوده سرایت میکند. تماس با خون آلوده از راههای زیر رخ میدهد:
استفاده از سرنگ مشترک در معتادان تزریقی
نیدل استیک شدن یا فرورفتن سرسوزن آلوده در پوست
خالکوبی یا سوراخ کردن گوش و بینی با ابزارهای غیر استریل
تماس با خون یا زخم باز یک فرد آلوده
استفاده از تیغ، مسواک یا ناخنگیر افراد آلوده
متولد شدن از مادر مبتلا به هپاتیت C
برقراری رابطه جنسی محافظت نشده با فرد آلوده
هپاتیت سی از راههای زیر منتقل نمیشود:
- سرفه یا عطسه
- خوردن غذا همراه با فرد مبتلا به بیماری
- در آغوش گرفتن
- دست دادن با فرد مبتلا
- استفاده از قاشق، چنگال و سایر ظروف غذاخوری
- نشستن در کنار فرد مبتلا
- مصرف شیر مادر (مادرانی که روی پستان خود دارای زخم یا ترک هستند از شیردادن به فرزند خود خودداری کنند)
پزشکان هپاتیت سی را با بررسی سابقه پزشکی، انجام معاینه بالینی و تجویز آزمایش خون تشخیص میدهند. در ابتدا پزشک از شما سؤالاتی در مورد علائم، سابقه دریافت خون و مصرف مواد مخدر میپرسد. سپس معاینات بالینی را انجام میدهد. در طول معاینه، پزشک علائم آسیب کبدی را مورد توجه قرار میدهد، ازجمله:
- تغییر رنگ پوست
- تورم در ساق پا یا مچ پا
- حساسیت و تورم در شکم
اگر پزشک در معاینه بالینی به عفونت هپاتیت مشکوک شود برای تشخیص قطعی بیماری آزمایش خونی هپاتیت را تجویز میکند. چندین آزمایش خونی مختلف برای تشخیص هپاتیت وجود دارد که عبارتاند از:
با هدف شناسایی آنتیبادیهای ضدویروس هپاتیت C در خون انجام میشود. اگر جواب آزمایش مثبت باشد به این معنی است که در مقطعی از زندگی خود به ویروس هپاتیت سی مبتلا شدهاید. اما اگر سیستم ایمنی بر ویروس غلبه کرده و یا داروی هپاتیت را مصرف کرده باشید ممکن است عفونت از بدن شما پاک شده باشد.
زمانی انجام میشود که جواب آزمایش غربالگری مثبت بوده باشد. در آزمایش RNA ماده ژنتیکی ویروس هپاتیت C در خون شناسایی میشود. آزمایش RNA به پزشک کمک میکند تا متوجه شود که آیا هنوز عفونت در بدن شخص وجود دارد یا نه. اگر نتیجه آزمایش مثبت باشد روند درمانی آغاز و داروهای مخصوص هپاتیت تجویز میشوند.
به منظور تعیین سویه هپاتیت انجام میشود. چندین سویه از ویروس هپاتیت C در جامعه شایع است و اطلاعات حاصل از این آزمایش قادر است به تجویز داروهای اختصاصیتر کمک کند.
اگر به مدت طولانی به هپاتیت C مبتلا بودهاید، ممکن است دچار آسیب کبدی شده باشید. در چنین حالتی پزشک آزمایشات تکمیلی را جهت بررسی میزان آسیب کبدی و رد یا وجود سایر عوارض تجویز میکند. این آزمایشات معمولاً شامل موارد زیر است:
آزمایشات خونی
الاستوگرافی گذرا (سونوگرافی ویژه کبد)
بیوپسی کبد (برداشتن مقداری از بافت کبد با یک سوزن مخصوص)
پزشکان تنها در صورتی از روش بیوپسی استفاده میکنند که اطلاعات حاصلشده از سایر آزمایشات قادر به ارائه تصویر روشنی از بیماری نباشند.
همچنین انجام آزمایش بیماری های مقاربتی میتواند ابتلا به انواع هپاتیت و سایر بیماریهای جنسی را مشخص کند. شما به راحتی میتوانید این آزمایش را بصورت محرمانه در منزل انجام دهید و تفسیر آن را نیز در خانه دریافت کنید.
درمان هپاتیت C با تجویز داروهای ضدویروسی انجام میشود و در بیشتر موارد درمان موفقیتآمیز است. از سال ۲۰۱۳ تاکنون چندین داروی جدید ضدویروسی اختصاصی برای هپاتیت سی طراحی و تولید شدهاند که هم برای بهبود هپاتیت مزمن و هم نوع حاد مفید هستند، ازجمله:
- داکلاتاسویر
- الباسویر / گرازوپرویر
- گلکاپرویر و پیبرنتاسویر
- پاسویر / سوفوسبوویر
گاهی داروهای جدید همراه با داروهای قدیمی هپاتیت C تجویز میشوند:
- ریباویرین
- پگینترفرون آلفا
درمان هپاتیت سی مستلزم مصرف دارو به مدت ۸ تا ۲۴ هفته است. این که چه مدت دارو مصرف کنید بستگی به عوامل زیر دارد:
- سویه و ژنوتیپ هپاتیت سی
- میزان آسیب کبدی
- سابقه درمانی هپاتیت سی
در طول دوره درمان آزمایشات خونی جهت ارزیابی اثربخشی داروها تجویز میشوند. داروهای مورداستفاده برای درمان هپاتیت C ممکن است دارای برخی عوارض جانبی باشند، بنابراین مصرف هرگونه دارو، مکمل و یا ترکیبات گیاهی تنها باید با مشورت پزشک باشد.
آزمایشگاه فوق تخصصی آریانا با بهره مندی از کادر مجرب و متخصص و همچنین برخورداری از به روز ترین تجهیزات آزمایشگاهی جهت حفظ سلامتی و رفاه حال بیماران عزیز این امکان را فراهم کرده تا نمونه گیری جهت انجام بیشتر آزمایش ها از جمله آزمایش های هپاتیت با رعایت تمام پروتکل های بهداشتی انجام شود.
<< سلامتی خود را با آزمایشگاه آریانا تضمین کنید >>
<< Secure your health with Aryana Lab >>