شیراز، خیابان هفت تیر، ابتدای خیابان معدل شرقی، کوچه 5

سکته قلبی

آنفارکتوس میوکارد یا سکته قلبی یک وضعیت پزشکی است که در صورت توقف اکسیژن‌رسانی به قلب بروز می‌کند. حمله قلبی زمانی رخ می‌‌دهد که یک یا چند بخش از عضله قلب اکسیژن کافی دریافت نکنند. بر این اساس زمانی که شریان‌ها دچار انسداد می‌شوند، جریان خون کاهش‌یافته و با انسداد کامل متوقف می‌شود. وقتی جریان خون کاملاً قطع شود، هیچ خونی به عضله قلب نمی‌رسد و فرد سکته می‌کند. 

علائم و نشانه‌های سکته قلبی چیست؟

تعریق زیاد بدن

یکی از علائم سکته قلبی تعریق زیاد بدن است. درحالی‌که فرد تا لحظاتی قبل در حالت نرمال بوده و اصلاً احساس گرما نمی‌کرد، حالا دچار تعریق زیاد و ناگهانی شده است. پوست او همراه با تعریق زیاد بسیار سرد می‌شود.

444
 

احساس درد در بالاتنه

درد در بالاتنه یکی از شایع‌ترین علائم سکته قلبی است. درد ناشی از حمله قلبی امکان دارد به بخشی بالاتر از قفسه سینه سرایت کند. در این صورت بیمار درد و ناراحتی را در ناحیه بازوها، دندان‌ها، فک، پشت و گردن نیز احساس خواهد کرد. همچنین برخی از مبتلایان به سکته قلبی عنوان می‌کنند، که در هنگام بروز درد، ناراحتی و فشار را تنها در بخش بالاتر از سینه تجربه کردند و خود قفسه سینه دردی نداشته است.

احساس ناراحتی یا درد در ناحیه قفسه سینه

این ناراحتی یا درد ممکن است، شبیه درد شدید، پری یا فشردن و احساس فشار در ناحیه قفسه سینه باشد. این درد معمولاً چند دقیقه طول می‌کشد. همچنین این درد می‌تواند عودکننده و فروکش‌کننده باشد.

دل‌ درد

دل‌درد دیگر علامت شایع سکته قلبی است. بسیاری از افرادی که تجربه سکته قلبی داشتند درد در ناحیه سر دل را نیز همراه با علائم دیگر عنوان می‌کنند. این درد و ناراحتی امکان دارد به طرف پایین در ناحیه شکم انتشار پیدا کند. گاهی نیز دل درد در قالب سوزش سر دل خود را نشان می‌دهد.  به‌طورکلی درد قلب، می‌تواند از ناحیه ناف تا فک تحتانی بروز کند.

تهوع و استفراغ

دیگر علامتی که می‌تواند نشانه سکته قلبی باشد، حالت تهوع و استفراغ است. امکان دارد فرد بدون دلیل مشخصی در ناحیه معده احساس بدی داشته باشد و بالا بیاورد.

احساس سبکی در سر

ضمن اینکه فرد پیش از سکته یا در هنگام بروز سکته قلبی فشار مضاعفی را در ناحیه قفسه سینه تجربه می‌کند، ممکن است احساس سبکی سر نیز  داشته باشد. همراه با سبکی سر علائم دیگری همچون بیهوشی و سرگیجه شدید نیز بروز می‌کند.

تنگی نفس

فرد پیش از بروز حمله قلبی احساس سنگینی زیادی حین تنفس دارد و تلاش می‌کند نفس عمیق بکشد. این حالت بیشتر ناشی از بروز درد و ناراحتی در ناحیه قفسه سینه است. گاهی نیز فرد دچار تنگی نفس می‌شود، اما هیچ دردی در ناحیه قفسه سینه احساس نمی‌کند.

اضطراب

اضطراب دیگر علامت معمولی است که افراد با تجربه سکته قلبی آن را عنوان می‌کنند. ممکن است بدون دلیل احساس عذاب داشته باشید، اما دلیل آن را ندانید. برخی از افراد نیز پیش از بروز سکته قلبی بدون هیچ دلیلی درگیر به حمله پانیک می‌شوند.

تپش قلب

تپش قلب به این صورت است که فرد احساس می‌کند قلب در حال پال زدن است. همچنین فرد متوجه می‌شود که به‌صورت خیلی واضح قلب در حال تپیدن است و شرایط نرمال همیشگی را ندارد.

دلیل بروز علائم حمله قلبی

علت اصلی بروز سکته قلبی ایجاد حالتی به نام آترواسکلروز است. منظور از آترواسکلروز تجمع پلاک‌ها در شریان‌ها است. پلاک‌ها ماده‌ای هستند که به وسیله‌ی در کنار هم قرار گرفتن کلسترول، رسوبات و دیگر ترکیبات به وجود می‌آیند. پلاک‌ها قابلیت چسبیدن به دیواره شریان و انباشته شدن در آن را دارند. درصورتی‌که انباشت پلاک‌ها ادامه پیدا کند، به‌تدریج شریان‌ها تنگ‌تر شده و در نهایت مسدود می‌شوند. درصورتی‌که یک پلاک بشکند یا پاره شود، بلافاصله در رگ لخته خون ایجاد می‌شود. این لخته خون دلیل اصلی بروز سکته قلبی شناخته می‌شود. با بروز حمله قلبی این هشدار از بدن صادر می‌شود، که قلب دیگر اکسیژن و خون دریافت نمی‌کند. درصورتی‌که جریان خون و اکسیژن متوقف شود، سلول‌های ماهیچه‌ای قلب آسیب‌دیده و مرگ سلولی رخ می‌دهد.

علائم سکته قلبی خاموش

آیا ممکن است سکته قلبی به‌صورت خاموش رخ دهد؟ پاسخ بله است. برخی از افراد تقریباً پیش از بروز سکته قلبی هیچ علامتی را تجربه نمی‌کنند، بنابراین بیش از سایرین در معرض خطر قرار دارند. اگر دقت کرده باشید در بیشتر برنامه‌های تلویزیونی و مجازی این‌گونه به افراد القا می‌شود، که سکته قلبی علائمی فوق‌العاده دردناک دارد. اما باید بگوییم که بیشتر موارد ابتلا به سکته قلبی با علائم کوچک و خفیف آغاز می‌شوند. گاهی دردهای ناشی از حمله قلبی به حدی خفیف هستند که حتی فرد آن‌ها را به‌عنوان یک نوع درد نیز در نظر نمی‌گیرد. این دردهای خفیف خود سبب می‌شوند که فرد مبتلا به عارضه قلبی چندان مشکوک نشود و نسبت به درمان و کنترل وضعیت قلب خود اقدام نکند. تصور نکنید که همیشه دردهای خفیف و چند روزه نشانه اضطراب، استرس و تغذیه بد هستند. بهتر است اگر دردی بیش از ۵ دقیقه طول کشید آن را جدی بگیرید. با فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید و یا اینکه از کسی بخواهید تا شما را به بیمارستان منتقل کند.

علائم سکته قلبی چقدر طول می‌کشد؟

بعضی از حملات قلبی به‌طور ناگهانی شروع می‌شوند اما در موارد دیگری بسیاری از افراد چند ساعت، چند روز یا چند هفته قبل علائم حمله قلبی و نشانه‌های هشداردهنده را احساس می‌کنند. درد یا فشار قفسه سینه که مدام تکرار می‌شود و با استراحت از بین نمی‌رود ممکن است یک علامت هشداردهنده اولیه چند روز قبل از وقوع سکته باشد. این علامت به دلیل کاهش جریان خون به قلب بروز می‌کند. علائم حمله قلبی و سکته خفیف ممکن است فقط دو تا ۵ دقیقه طول بکشد و سپس با استراحت متوقف شود اما یک حمله قلبی کامل که در آن عروق به‌طور کامل بسته‌شده‌اند می‌تواند بیش از ۲۰ دقیقه طول بکشد. زمان بهبودی پس از حمله قلبی به میزان آسیب عضله قلب بستگی دارد. برخی افراد ممکن است آن‌قدر بهبودی سریعی داشته باشند که دو هفته پس از حمله قلبی به سر کار بازگردند، اما برخی دیگر ممکن است چندین ماه طول بکشد تا به حالت طبیعی برگردند.

4-2
در صورت مشاهده علائم حمله قلبی چه کنیم؟

اگر علائم حمله قلبی را در خود یا شخص دیگری مشاهده کردید فوراً با شماره ۱۱۵ تماس بگیرید. هر چه زودتر تحت مراقبت‌های اورژانسی قرار بگیرید، آسیب به عضله قلب کمتر خواهد بود. در بیمارستان، پزشکان معاینات و یا آزمایش‌هایی برای پی بردن به این‌که آیا سکته قلبی رخ داده یا نه انجام می‌دهند.

در بعضی موارد، حمله قلبی نیاز به احیای قلبی ریوی (CPR) یا شوک الکتریکی (دفیبریلاسیون) قلب دارد تا قلب دوباره پمپاژ خود را شروع کند. به یاد داشته باشید، هر چه درمان اورژانسی زودتر شروع شود شانس بهبودی بیشتر است. رعایت نکات زیر در هنگام مشاهده علائم سکته قلبی مهم است:


5از فرد بخواهید بنشیند و آرامش خود را حفظ کند

5لباس‌های تنگ و چسبیده را از تن او خارج کنید

5بپرسید که آیا داروی قلبی مانند نیتروگلیسیرین برای او تجویزشده است یا خیر و به او کمک کنید آن را مصرف کند

5اگر فرد بی‌هوش است و پاسخ نمی‌دهد با ۱۱۵ تماس بگیرید و سپس انجام CPR را شروع کنید

5شخص را تنها نگذارید مگر اینکه به دنبال درخواست کمک باشید

5اجازه ندهید که شخص آسیب‌دیده شما را متقاعد کند که به کمک اورژانسی نیازی ندارد

5منتظر نمانید تا ببینید آیا علائم از بین می‌روند یا خیر

5خوراکی یا نوشیدنی به فرد ندهید مگر اینکه داروی قلبی مانند نیتروگلیسیرین یا آسپیرین باشد

 

          7
جلوگیری از سکته قلبی فوری

با توجه به اینکه علائم سکته قلبی در افراد ممکن است تا حدودی متفاوت باشد، بنابراین همیشه باید نسبت به بیشتر علائم آن آگاهی داشته باشید. ممکن است یک فرد تنها در ناحیه قفسه سینه احساس ناراحتی داشته باشد، درحالی‌که شخص دیگری یک نوع درد غیرقابل‌تحمل را در همان ناحیه احساس کند. بهترین کار در این موقعیت این است که به فرد قرص آسپرین داده شود.

آسپرین ضد انعقاد خون است و سریعاً لخته خون را برطرف می‌کند. همچنین بلافاصله باید با فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید. درصورتی‌که تمام گزینه‌های ایمن برای شما غیرقابل‌دسترس بودند، لازم است خودتان بیمار را به بیمارستان منتقل کنید.

اگر علائم سکته قلبی را تجربه کرده‌اید و قصد دارید بدانید آیا دچار حمله قلبی شده‌اید یا خیر، پزشک آزمایش تروپونین را در کنار نوار قلب برای شما تجویز خواهد کرد. اگر میزان Troponin در آزمایش شما افزایش یابد، می‌تواند تاییدی بر سکته قلبی باشد. همچنین با انجام تست چربی خون در خانه، به راحتی می‌توانید از خدمات بیمه پایه و تکمیلی نیز بهره‌مند شوید.

8

آزمایشگاه فوق تخصصی آریانا با بهره مندی از کادر مجرب و متخصص و همچنین برخورداری از به روز ترین تجهیزات آزمایشگاهی جهت حفظ سلامتی و رفاه حال بیماران عزیز این امکان را فراهم کرده تا نمونه گیری جهت انجام بیشتر آزمایش ها از جمله آزمایش های مربوط به قلب با رعایت تمام پروتکل های بهداشتی انجام شود.

<< سلامتی خود را با آزمایشگاه آریانا تضمین کنید >>

<< Secure your health with Aryana Lab >> heart

تمام حقوق این وبسایت متعلق به آزمایشگاه آریانا است.

طراحی و برنامه‌نویسی: آدرین ارتباط